Myytti 1 - Kaukomatkailu avartaa, kotona on tylsää

 

Lentämättömyys on suurin yksittäinen teko, jolla ihminen voi vähentää päästöjään. Moni kuitenkin kokee, että arkea on pakko päästä pakoon nimen omaan lentämällä kauas. On jopa suoranainen velvollisuus pyrkiä näkemään maailmaa matkustamalla. Oletus on, että matkailu sivistää ja tekee ihmisestä luovemman ja kiinnostavamman.

Matkailu on monelle identiteettikysymys, mutta kertooko se oikeasti suvaitsevaisuudesta tai kiinnostuksesta muita kulttuureja kohtaan? Työpaikan kahvihuoneessa riittää juttua vasta reissulla käyneiden kanssa. Matkailu on oletetusti kaikkia yhdistävä juttu, josta on helppo puhua puolitutullekin. Mutta onko todella matkustettava toiselle puolelle maapalloa löytääkseen kiinnostavia ihmisiä ja asioita? Kertooko kaukomatkailu sittenkin enemmän sokeudesta lähiympäristöä ja arjen moninaisuutta kohtaan kuin kiinnostuksesta ja avoimuudesta?

Matkailun ideaa ei pidä väheksyä. Kulttuurisena ilmiönä, joka sallii ihmisen vapautua joksikin aikaa arjen kaavamaisista toiminta- ja ajattelumalleista ja rooleista, se tukee luovuutta ja hyvinvointia. Matkaillessa vapautuu rutiineista ja pääsee samalla matkalle omaan itseensä, kokeilemaan erilaisia rooleja  ja harjoittelemaan aitoa läsnäoloa. Uuden ympäristön virittämä virkistymisen kokemus voi auttaa palautumaan ja synnyttää uusia yhteyksiä aivoihin. Mutta näkökulmaa voi vaihtaa myös tutussa ympäristössä.

Lapset ovat tutussakin ympäristössä uuden äärellä ja aistit avoimina. Siksi heillä harvemmin on kaukokaipuuta, jos ei heitä ole siihen opetettu. Miksei aikuinen voi kääntää arjessa mieltään matkamoodiin / matkataajuudelle ja löytää hämmästyttäviä elämyksiä läheltä?

Uusien asioiden tekeminen auttaa kotonakin virittämään aistit auki elämyksille. Kokeile tehdä jotain uutta kerran viikossa. Aloita uuden perspektiivin hakeminen uusien työmatkareittien tutkimisesta tai uuteen ihmiseen tai harrastukseen tutustumisesta. Tietoiset rentoutumisharjoitukset ja jooga avartavat ja rentouttavat mieltä. Vapaaehtoistyössä näkökulma laajenee. Oletko jo testannut paikalliset ravintolat? Uudet ruokalajit tarjoavat aisteille elämyksiä. Lukeminenkin avartaa. Lukiessa kokemukset sisäistyvät ja empatiakyky karttuu. Tee siis lukumatka lentomatkan asemesta.

Lue lisää: https://www.lentolakko.fi/litadvisor/

Anu Säilynoja

Anu on osa paljoon matkustamiseen ja halpoihin lentolippuihin kasvanutta Erasmus-sukupolvea. Hän on sittemmin vähentänyt lentämistä ja on edelleen sitä mieltä, että kaikki matkustamisesta innostuneetkin tavikset, itsensä mukaan lukien, täytyy ottaa mukaan ilmastotalkoisiin. Ketään ei ole varaa jättää ulkopuolelle.

**

Tämä kirjoitus on ensimmäinen osa blogipostauksien sarjasta “Kuusi myyttiä matkustamisesta”.