Lentopolttoaine verolle Euroopassa

Lentovero Toven kuva blogiin.jpg

Eurooppalainen kansalaisaloite vaatii lentokerosiinia verolle koko Euroopan Unionin ja ETA-maiden alueella. Tähän aloitteeseen tarvitaan miljoona allekirjoitusta ainakin neljäsosasta EU-maista. Vertailun vuoksi: Suomessa riittää 50 000 allekirjoitusta Lentovero-kansalaisaloitteen viemiseksi eduskuntaan. Sekä lentopolttoaineen verotus että matkustajakohtainen lentovero tarvitaan kiireellisesti, jotta lentoliikenteen päästöt eivät kasva holtittomasti.

Lentokerosiini on verotonta, kun samanaikaisesti sähköä, biopolttoaineita ja fossiilisia polttoaineita verotetaan osittain rankastikin. Lentoliikenne kasvaa hurjaa vauhtia. Samalla kasvavat päästöt kerosiinin tuprutessa yläilmakehään ilmastonmuutosta voimistaen.

Lentokerosiinin verotus kuulostaa reilulta peliltä. Kaikkien liikennemuotojen tulisi osallistua ilmastotalkoisiin päästöjensä mukaan. Tällä hetkellä lentoliikenne on vapaamatkustajana verotuksen suhteen muihin liikennemuotoihin verrattuna.

EU komission juuri julkisuuteen vuotaneen raportin mukaan kerosiinin verottaminen 33 senttiä litralta leikkaisi lentosektorin kasvihuonepäästöjä 11 % eli 16,4 miljoonalla tonnilla hiilidioksidia.  Raportin mukaan veron vaikutukset työllisyyteen ja bruttokansantuotteeseen olisivat merkityksettömät ja vero tuottaisi n. 27 miljardia euroa. Tämä komission tutkimusraportti kumoaa teollisuuden väitteet siitä, että kerosiinin verottaminen romahduttaisi talouden. Leikkaus hiilipäästöissä vastaa samaa kuin että kahdeksan miljoonaa autoa otettaisiin teiltämme pois.

Julkaisemattoman raportin saivat käsiinsä Financial Times -lehti ja Transport & Environment -järjestö.

Varmistu siis siitä, että sinun ehdokkaasi EU-vaaleissa kannattaa lentämisen tai lentokerosiinin verotusta. Ja lisäksi: Tartu hiireesi ja klikkaa kannattamaan aloitetta. Innosta myös kaikki eurooppalaiset ystäväsi allekirjoittamaan! Aikaa nimien keräämiselle on 10.5.2020 asti.

Aloitteen voi allekirjoittaa osoitteessa

https://eci.ec.europa.eu/008/public/#/initiative

Tove Selin

Kirjoittaja on pitkän linjan helsinkiläinen ympäristöaktivisti ja yksi Lentovero-kansalaisaloitteen edustajista