Laserskater: Miksi kannatan lentoveroa

Lentovero Laserskater.jpg

Lentovero-kansalaisaloitteen tavoite on saada lentovero säädetyksi Suomeen. Kyseessä on taistelu ilmastonmuutosta vastaan, jossa tarvitaan nopeita toimia. Yksi merkittävimpiä saastuttajia ovat lentokoneet, joiden päästöt kuormittavat ympäristöä monin tavoin. Kaiken liikenteen kokonaispäästöjä pyritään vähentämään lisäämällä vaihtoehtoisten käyttövoimien hyödyntämistä fossiilisten polttoaineiden sijaan sekä suosimalla joukkoliikennettä, kävelyä ja pyöräilyä.

Oma liikkumistapani rullaluistelu on yksi monista ilmastoystävällisistä liikkumismuodoista. Se on verrattavissa pyöräilyyn, rullalautailuun, potkulautailuun yms. ilman moottoreita tapahtuvaan liikkumiseen. Visiooni tulevaisuuden kaupunkiliikenteestä liittyy joukkoliikenteen kattavuus ja edullisuus sekä liikkuminen lihasvoimaa hyväksi käyttäen, fyysisen kunnon sallimissa rajoissa. 

Ilmastonmuutoksen hillitseminen vaatii muutoksia, jotka eivät ole poliittista kosmetiikkaa, vaan infrastruktuurin konservatiivisiin perusteisiin käyviä radikaaleja uudistuksia. Lentäminen on ollut viimeisen vuosisadan ajan merkittävä liikennöintikeino, mutta verkkoyhteyksien ja virtuaaliympäristöjen kehittyminen 2000-luvulla on pienentänyt maailmaa ja lisännyt sähköistä yhteydenpitoa. Todellinen lentämisen tarve on vähentynyt.

Finavian tilaston mukaan lentoliikenteen matkustajamäärä Suomen lentokentillä vuonna 2010 oli 16,4 miljoonaa ja viime vuonna (2018) jo 24,9 miljoonaa matkustajaa.

Saman tilaston mukaan vuonna 2018 koko maailmassa kuljetettiin noin 4,3 miljardia lentomatkustajaa. Kasvuvauhti on kuitenkin hidastunut vuoden 2019 ensimmäisellä vuosineljänneksellä. EU-alueen kasvuvauhti 2018 oli 6,1 %, kun se vuonna 2017 oli ennätykselliset 8,5 %.

Lentovero on jo käytössä useassa Euroopan maassa, ja Suomen lentoveroaloitetta on ollut valmistelemassa ilmastoaktiivien ja ympäristöjärjestöjen muodostama kampanjaryhmä. Aloitteessa edellytetään, että lentoverolla pyritään mahdollisimman tehokkaaseen ympäristöohjaukseen.

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/4252

Jatkuva taloudellinen kasvu ja jatkuva kiireen lisääntyminen ovat luonnottomia ja johtavat ennen pitkää pakostakin kantokykyongelmiin, joiden helpottamiseksi myös verotuksellinen ohjaus on tarpeellista. Tarkoituksena ei ole kokonaan estää lentoliikennettä eikä sulkea pois ympäristöystävällisemmän tekniikan kehittämistä eikä biopolttoaineiden käyttöä, vaan ohjata lentoliikenne kestävää kehitystä tukevaan kokoluokkaan, jossa laatu ja tehokkuus korvaavat suuret matkustusmäärät.

Laserskater

Kirjoittaja on helsinkiläinen rullaluisteluaktivisti ja hyväntekijä.


Lähde: https://www.liikennefakta.fi/markkinat/henkilot_ja_tavarat/lentoliikenne

Laserskater