Iida Luhtala: Myös nuoret ovat valmiita pitämään jalat maassa

Lentovero Iidan kuva.jpg

Minun sukupolveni, nyt lapsuutta ja nuoruutta elävien sukupolvi tulee konkreettisesti ja väistämättömästi kohtaamaan ilmastonmuutoksen seuraukset. Yli äyräiden on eletty jo pitkään, ja nyt on korkea aika loputtoman liibalaaban eli faktojen uudelleen ja uudelleen toistamisen sijaan, aloittaa toiminta.

En ole asiantuntija. En ole yliopistoja käynyt älykkö. En tiedä, montako hiilitonnia menee Helsingistä Tukholmaan lentäessä. Tiedän kuitenkin, että ilmastoa ja sen ilmiöitä elämänsä tutkineet asiantuntijat yrittävät varoittaa ja kertoa meille kaikista niistä vaaroista ja uhista, jotka seuraavat, ellemme toimi. 

Minulle tuntemattomista syistä erinäiset Olli Pusat haluavat kaivaa salaliittoteorioita ilmastonmuutoksesta jättihuijauksena. Vaikka teoriat ovatkin hauskaa luettavaa, en ikinä riskeeraisi omaa, mahdollisten lastenlasteni tai edes naapurin kissan turvallisuutta siksi, että alalta kouluttautumattomat huutelevat huippututkijoita vastaan.

Minä, nuoret, lapset ovat kauhuissaan. Kauhuissaan siitä, että samaan aikaan, kun meille kerrotaan ilmastonmuutoksen vaaroista, opettaja pitää loisteputkilamppuja kesäauringossa täydellä teholla, kaupan kassa kertoo kaikkien laputettujen tuotteiden päätyvän roskiin ja äiti ostaa kuitenkin sitä jauhelihaa.

Ihminen ei pysty eikä edes voi elää yhteiskunnassamme ekologisesti. Jokainen elämän valinta on ilmastovalinta. Ilmaston kannalta on helppoa valita pyörän tai auton välillä. Vaikeampaa on jo pohtia, tukeeko lähikorttelin Venäjältä tulevalla öljyllä lämpiävää punttisalia vai isompaa saliketjua, joka hankkii lisäravinteidensa ainesosia epäeettisesti kaadetuista sademetsistä.

Kaikki ei ole yksilön vastuulla, eikä kaikki voikaan olla yksilön vastuulla. Onko mielestäsi omien, mahdollisten lastenlastesi tai edes naapurin kissan tulevaisuus asia, jonka pitäisi olla yksittäisten yksilöiden  omien valintojen vastuulla? Mielestäni ei.

Lentovero ei ole ratkaisu kaikkeen, mutta aloitteen tukeminen on vahva merkki niin kanssakulkijoille kuin hallituksellemme siitä, että sinä, minä, me olemme valmiita tekemään asioiden parantamiseksi jotakin.

Ihmiskunnalla ja koko maapallolla on edessään suuri uhka. Varaudutaan siihen ja pienennetään sen vaarallisuutta niin paljon kuin vielä voimme. 

Iida Luhtala

lukiolainen