Ina Rosberg: Ilmastotoimia viivytetään tekosyillä

Lentovero Ina Rosbergin kokokuva.JPG

"Ilmastonmuutoksen ratkaiseminen on helppoa - jaetaan vain maailman väestö 5,5 miljoonan hengen joukkoihin. Niin pienen porukan teoilla ei voi olla mitään vaikutusta, joten koko ongelma poistuu." 

En muista, mistä luin oheisen ironisen toteamuksen. Se kuitenkin resonoi mielessäni joka kerta, kun ilmastotoimia yritetään viivytellä sillä argumentilla, ettei pienten maiden kannata tehdä mitään kun suuret saastuttavat niin paljon. Että yhyy kun ei meidän päästöillä oikeasti ole mitään merkitystä ja meidän oma asema maailmantaloudessa heikkenee,  jos rajoitetaan itse itseämme ympäristön suojelemiseksi. 

On totta, etteivät Suomen teillä ja teollisuudessa syntyvät hiilidioksidipäästöt ole mitään verrattuna Yhdysvaltojen, Kiinan, Intian ja Venäjän päästöihin. Kun tilannetta tarkastellaan väestömäärään suhteutettuna, karu todellisuus kuitenkin paljastuu. Keskivertosuomalaisen päästöt ovat moninkertaiset suhteessa keskivertokiinalaisen tai -intialaisen päästöihin. Jäbät, herätys! 

Ilmastotoimia viivytellään tuskastuttavan usein sillä, että elämä muuttuu kurjaksi kituuttamiseksi, eikä mitään saa enää tehdä niin kuin vanhoina hyvinä aikoina. Aivan kuin meillä suomalaisilla ei muka olisi varaa tai taitoa tehdä parastamme tulevaisuuden hyväksi! Voisimme asettaa kykymme koko maapallon palvelukseen ja tuottaa suurempaa hyvinvointia kaikille. Maailman onnellisin kansa jos mikä voisi näyttää maailmalle mallia ilmastonmuutoksen torjunnassa.  Kyse ei ole pelkästään rahasta, vaan tiedon jakamisesta, koulutuksesta ja tuotekehittelystä. 

Suomi on vakaa, länsimainen hyvinvointiyhteiskunta, jolla on kokoaan enemmän uskottavaa asiantuntijuutta ja poliittista vaikutusvaltaa. Meillä olisi yhteiskuntana kaikki mahdollisuudet tarttua toimeen ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Siksi suorastaan raivostuttaa kaikenlainen nahjustelu! 

Hiukan banaalia vetää muinaiset roomalaiset tähän mukaan, mutta he onnistuivat kyllä jäämään historiankirjoihin. Yksi italialainen kaupunki onnistui levittämään infrastruktuurinsa ja yhteiskuntajärjestelmänsä puoleen Eurooppaan ja me muistamme sen vielä lähes kahden tuhannen vuoden päästäkin. Tuli mieleen, että voisiko Suomi olla se valtio, jota vielä kahden tuhannen vuoden päästä muisteltaisiin edelläkävijänä ja suunnannäyttäjänä ilmastonmuutoksen torjunnassa. Miksi ei? 

Muutos on tulossa joka tapauksessa. Se voi olla katastrofaalinen kurimus, kun ilmastonmuutos riistäytyy lopullisesti hallinnasta. Tai se voi olla loikka kohti oikeudenmukaisempaa, ympäristöystävällisempää ja harmonisempaa elämää Maa-planeetalla.  Suomella ja suomalaisilla on kaikki resurssit ja mahdollisuudet asettua kehityksessä hyvän puolelle. 

Aloitetaan vaikka lentoverosta.

Liity Luonto-Liittoon. Muutos lähtee pienestä!

http://www.luontoliitto.fi/liity


Ina Rosberg

Kirjoittaja toimii Luonto-Liitossa puheenjohtajana ja vapaaehtoisena aktiivina lasten ja nuorten ympäristökasvatuksen parissa ja on yksi Lentovero-kansalaisaloitteen vireillepanijoista.