Myytti 4 - Perheellisenä ei lentämistä voi välttää

Lentovero kuva Anna Halme Bern.jpg

Pitkät etäisyydet kuuluvat monen perheen arkeen, kun perheenjäseniä ja sukulaisia asuu eri puolilla maailmaa. Tuntuu erityisen rankalta vähentää lentomatkoja, jos se merkitsee etääntymistä läheisistä.  Skype-yhteys auttaa ikävään, mutta se ei korvaa kosketusta. Miten kaukaisia ystäviä ja perhettä pääsee tapaamaan? Miten etäarki sujuisi ilman lentämistä? 

On vanhempia, jotka korvaavat poissaolonsa olemalla päivittäin videoyhteydessä lapsiinsa ja esimerkiksi auttamalla iltaisin läksyissä. Tällä tavoin he osallistuvat lastensa arkeen ja ovat aidommin läsnä kuin poikkeamalla hetkeksi lentäen levähtämään. 

Harvemmat tapaamisvälit haittaavat vähemmän, jos niiden ansiosta tapaamisten kestoa pystyy vastaavasti  pidentämään. Pidemmät yhdessäolot vahvistavat siteitä paremmin kuin lyhyet piipahdukset, jossa kuulumisia ei ehdi vaihtaa. Eri maissa työskentelevät puolisot ovat mahdollistaneet keskinäiset lähiviikot etätöillä ja tuntien sisään tekemisellä. Voi olla antoisampaa viettää oikeasti arkea tai pitkää lomaa yhdessä kuin lentää väsyneenä viikonlopuiksi toisen luo. Jos vain voit, valitse yhteinen kuukauden mittainen yhdessäolo jokaviikonloppuisen ravaamisen asemesta.

Kun sitten matkustetaan, joko läheisten luo tai lomalle, myös lapsiperheiden kannattaa suosia junaa. Moni karttaa lähtökohtaisesti junamatkustamista varsinkin lasten kanssa, mutta vaikka kaukomatkailu junalla saattaa toistaiseksi olla haasteellisempaa kuin tuttu pakettimatka, junassa lapsilla on todennäköisesti hauskempaa. 

Junassa ei tarvitse istua ja tylsistyä ja maisematkin vaihtuvat tiuhempaan. Väliasemilla junasta voi nousta ulos jaloittelemaan kesken matkan. Monet eurooppalaiset rautatieasemat ovat jo sinänsä kokemisen arvoisia elämyskeitaita, joista löytää niin ruoka- kuin ostospaikat. Junassa olet jo perillä.

Jos aikatauluttamisen ja reittisuunnittelun haluaa jättää ammattilaiselle, myös juna- ja bussimatkoille on tarjolla helppoja matkapaketteja luotettavilta matkanjärjestäjiltä. Kysyntä lisää tarjontaa, joten ei kun matkoja varaamaan.

Lisää tietoa aiheesta: 

https://www.traveller.fi/tuote-osasto/matkat/junamatkat/

https://kalevatravel.fi/elamykset/junamatkat/

http://www.bpmatkat.fi

https://www.rantapallo.fi/junamatkat/

Kannattamalla lentoveroaloitetta kannatat samalla investointeja ympäristöystävällisempiin matkustusmuotoihin, kuten raideliikenteeseen. Allekirjoita aloite osoitteessa 

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/4252

Anu Säilynoja

Kirjoittaja on arkkitehti ja Dodon aktiivi. Anun mielestä kestävien valintojen ei tarvitse olla kurjistelua vaan parannus elämänlaatuun. Hän valitseekin työmatkoillaan junassa työskentelyn säästääkseen kaikkien aikaa.

Kuva: Anna Halme