Lentovero-kansalaisaloite eteni valtiovarainvaliokuntaan

Valtiovarainvaliokunnan verojaosto kuuli keskiviikkona 10.3.2021 lentoveroaloitteen edustajana Silja Jääskeläistä, joka on yksi aloitteen vireillepanijoista. Alun perin kuuleminen oli aikataulutettu pidettäväksi jo viime vuoden maaliskuun 24. päivänä, mutta koronapandemian vuoksi  se viivästyi lähes vuodella.

Kansalaisaloitteessa ehdotetaan lentoveroa Suomeen. Vero olisi matkustajakohtainen, ja sen suuruus määräytyisi lennon pituuden ja mahdollisesti myös matkustusluokan ja juuri kyseisen lennon aiheuttaman ilmastokuormituksen mukaan. Lentovero tasaisi lentomatkustusta suosivaa eriarvoista verokohtelua, joka on ohjannut käyttämään saastuttavinta matkustusmuotoa. Lennot on pystytty pitämään keinotekoisen halpoina, jolloin ilmastoa eniten kuormittava matkustustapa on ollut myös halvin.

”Lentämisen verottaminen on välttämätöntä”, Silja Jääskeläinen toteaa. ”Lentämistä ei ole varaa palauttaa aiemmalle kasvu-uralle. Ennen koronapandemiaa arvioitiin, että lentojen ja päästöjen määrä kaksinkertaistuisi 15 – 20 vuodessa. Tällainen kasvu olisi ilmastolle tuhoisaa.”

Janne Kilpinen, yksi aloitteen käynnistäjistä, korostaa samaten päästövähennysten tarvetta.  ”Lentoala on toistaiseksi ollut käytännössä verovapaa, huolimatta sen voimakkaasti kasvavista hiilidioksidipäästöistä”, Kilpinen huomauttaa.  ”Lainsäätäjien velvollisuus olisi toimia ripeästi. Saastuttamisesta pitää maksaa. Samalla lisätään valtion verotuloja.” Verojaoston oli tarkoitus kuulla myös Kilpisen alustus, mutta koronaruuhkan takia aika jäi liian lyhyeksi.

Kuuleminen pidettiin etäyhteydellä. Kuvituskuva.

Kuuleminen pidettiin etäyhteydellä. Kuvituskuva.

Kuuleminen toteutettiin etäyhteydellä. ”Muutamia lisäkysymyksiä esitettiin, mutta aikataulu oli tiukka”, Jääskeläinen kertoo. ”Monet kiittivät aloitteen tekemisestä.” Jääskeläinen olisi toivonut, että olisi voinut vastata kysymyksiin laajemmin. ”Valtiovarainministeriöstä alleviivattiin pyrkimystä odottaa EU:n yhteistä lentoveroa ja laajentaa päästökauppaa. Oli myös huolta lentoveron vaikutuksesta Aasian matkustajiin.” Samat teemat toistuivat joidenkin poliitikkojen puheissa ennen koronapandemiaa.

Jääskeläinen selittää: ”Mitä Aasian matkustajiin tulee, lentoveron muoto on lainsäätäjien päätettävissä. Lentovero voidaan muotoilla myös sellaiseksi, että se ei koskisi kauttakulkulentoja eikä vaikuttaisi Helsinki-Vantaan asemaan solmukohtana Aasian ja lännen välissä. Tämä voisi olla perusteltua varsinkin, jos katsotaan, että näin pystytään tarjoamaan lyhyempiä lentoreittejä ja saamaan sitä kautta aikaan päästövähennyksiä.”  

”Lentoalan tekninen kehitys ja päästökauppa eivät riitä. Hyvittämisen sijasta lentosektorin pitää pyrkiä aidosti vähentämään päästöjään. Ja jos lentomääriä kasvatetaan, kasvu syö saavutetut päästövähennykset, niin kuin tähän mennessä on käynyt”, Jääskeläinen muistuttaa. ”EU:n yhteistä lentoveroa tulee tavoitella, mutta sitä odottaessa on otettava käyttöön kansallinen lentovero. Monissa keskeisissä Euroopan maissa näin onkin tehty. Suomalaisen lentoveron käyttöönotto ei millään muotoa sulje pois muita keinoja lentopäästöjen vähentämiseksi. Päinvastoin se tukee niitä lisäämällä poliittista painetta ja antamalla sanoillemme painoarvoa myös kansainvälisesti.”

Lentoveroaloitteen käynnistäjät toivovat ja odottavat, että aloite saa ansaitsemansa laadukkaan käsittelyn valtiovarainvaliokunnassa ja että valiokunta vie aloitteen eteenpäin. Aloitetta tarkastellaan vielä kahdessa kuulemisessa, joissa kuullaan muita asiantuntijoita. ”Aloitteella on yli 55 000 allekirjoittaneen tuki. On harvinaista, että kansa vaatii lisää veroja, mutta lentoverolla verotusta viedään oikeaan suuntaan, haitan verottamiseen”, Jääskeläinen painottaa.

Julkaisemme piakkoin lentoveroaloitteen vireillepanijoiden valtiovarainvaliokuntaan toimittaman asiantuntijalausunnon Lentovero.fi-verkkosivulla. Kiitos jälleen kaikille aloitteen tukijoille!

Jotta lentoveroaloite palaisi valiokuntakäsittelyn jälkeen täysistuntokäsittelyyn ja se vietäisiin lainvalmisteluun asti, voit tukea aloitetta sosiaalisessa mediassa tai kirjoittamalla siitä verojaoston jäsenille ja muille kansanedustajille. Neuvoja kirjoittamiseen löydät sivulta

https://www.lentovero.fi/kirjoita-kansanedustajalle-1

Lentovero -kansalaisaloite