Huomenna 12.10.2022 eduskunta hylkää lentoveron

Valiokunnan mietintö Lentovero-kansalaisaloitteesta (VaVM 15/2022 vp - KAA 1/2020 vp) tulee eduskunnan täysistunnon käsittelyyn huomenna 12.10.22, lähes kolme vuotta sen jälkeen, kun yli 55 000 suomalaista allekirjoitti aloitteen.

Valtiovarainvaliokunnan päätösehdotus on hylätä ”kansalaisaloitteeseen KAA 1/2020 vp sisältyvä ehdotus”. Mietintö hyväksyttiin yksimielisesti valiokunnassa, jolloin eduskunnassa asiasta ei äänestetä ilman vastaehdotusta, eikä tällaista ole tullut.

Odotettavissa siis on, että huomenna aloite lentoveron saamisesta Suomeen yksinkertaisesti todetaan hylätyksi.

Valtiovarainvaliokunnan päätös on suuri pettymys kaikille niille, joiden mielestä lentämisen verottomuus on entistä suurempi epäkohta ja lentovero aiempaakin ajankohtaisempi kaikkien myllerrysten jälkeen, jotka maailma kohdannut näinä kolmena vuonna aloitteen ollessa vireillä ja käsiteltävänä.

Mietinnön loppuun kirjatut perustelut ovat seuraavat:

 

”Tehtyä esiselvitystä voidaan pitää hyvänä pohjana Suomessa käytävälle keskustelulle lentoliikenteen verotuksesta. Esitetyt vaikutukset perustuvat selvityksessä käytettyihin verotasoihin ja mallinnukseen. Esiselvityksenkin mukaan lentoliikenteen ohjauskeinot ovat tehokkaampia EU-tasolla ja etenkin vielä laajemmalla kansainvälisellä tasolla.  

Lentoliikenne on kansainvälistä ja globaalisti kilpailtua liiketoimintaa, jolloin tehokkaita toimia voidaan parhaiten saavuttaa riittävän laajalla kansainvälisellä ratkaisulla. Huomioon on otettava lentoliikenteen päästöohjauskeinot kokonaisuudessaan mukaan lukien toimintaympäristön muutokset ja kansainvälinen kehitys. Asiantuntijakuulemisissa esille tuodut seikat tuovat hyvin esille sen, että kansallisen lentoveron vaikutukset ja tehokkuus ovat monelta osin myös epäselviä. 

Edellä esitetyt huomioon ottaen kansalaisaloite ehdotetaan hylättäväksi.”  

 

On vaikea kuvitella, että varsinkaan nykyisessä maailmantilanteessa tällaiset perustelut vakuuttaisivat ketään. Ne toistavat vanhaa menneen maailman kaavaa, jossa

1) kaikki edistysaskeleet pitäisi ottaa samaan aikaan maailmanlaajuisesti, eikä pieni Suomi yksin pysty mihinkään.

Niin kauan kuin ei kansainvälisin keinoin saada edes rauhaa Eurooppaan, on varmasti turha odottaa Euroopan laajuistakaan saati globaalia lentoveroratkaisua. Samaan aikaan maailma kärventyy. Koronapandemia ja hyökkäyssota eivät pyyhkineet pois ilmastokuormitusta eivätkä sen seurauksia.

2) odotetaan, että yksittäinen ilmastotoimi on tarpeeksi ”tehokas”, jotta se kannattaisi.

Kyse, hyvät päättäjät, on planeettamme pitämisestä elinkelpoisena. Ei ole yhtä yksittäistä taikatemppua, jolla turvata ekosysteemien tulevaisuus. Lentovero on yksi lukemattomista ilmastotoimista, ja ne kaikki ovat välttämättömiä. Kaikki keinot on otettava käyttöön. Nyt heti.

Ilmastonmuutos ei odota.

Huomenna näemme, syntyykö aiheesta edes keskustelua eduskunnassa

 Valtiovarainvaliokunnan mietintö, jossa esitetään lentoveron hylkäämistä, on luettavissa kokonaisuudessaan osoitteessa

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Mietinto/Sivut/VaVM_15+2022.aspx?fbclid=IwAR3h1yVfbxha4VCUpVWxKW1k4zmjIdWyED7doYIQ0d8nw7fpFBxNd3z-Lts

Lentovero -kansalaisaloite