Silja Jääskeläinen: Lentopisteiden myöntäminen on vastuutonta

Kuvitus paras maapallo.jpg

Lentäminen jakautuu ihmisten kesken hyvin epätasaisesti. On paljon niitä, jotka eivät lennä käytännössä lainkaan, ja toisaalta se pieni prosentti, joka lentää valtaosan lennoista. Neljä viidestä maapallon asukkaasta ei ole lentänyt toistaiseksi ollenkaan. Lentomäärien epätasainen jakautuminen näkyy myös maiden sisällä. Esimerkiksi englantilaisten lentomatkoja koskevassa tutkimuksessa 1 % asukkaista lensi 20 % ulkomaanlennoista. Lentoyhtiöillä on ollut tapana kannustaa paljon lentäviä lentämään vieläkin enemmän. Käytännössä se tapahtuu myöntämällä lentopisteitä, jotka mahdollistavat entistä halvemmat lennot ja lisäksi kaikenlaiset lisäpalvelut.

Suomessa on kuultu puheenvuoroja lentopisteiden kerääjiltä. Osa kertoo harrastavansa lentämistä huvikseen ja vain esimerkiksi piipahtavansa jollakin mukavalla lentoasemalla aamulattella. Lentäminen on aina ihana elämys ja hyvä harrastus ylipäätään.

Tässä kohtaa alan nähdä punaista. Eikö meillä ole tässä juurikin käynnissä ilmastokriisi ja mittava lajien joukkotuho? Kummankin mittakaava on sellainen, että myös koko ihmiskunnan tulevaisuus on uhattuna. Miksi järjetön ja turha hiilen polttaminen taivaalle sallitaan?

Harrastukset tuovat valoa arkeen. Pelaan jalkapalloa, kaveri tanssii, ja kumpikin voi näin paremmin kuin ilman harrastustaan. Yksi harrastuksistani on pihistellä kaikesta säästääkseni luontoa ja pienentääkseni hiilijalanjälkeäni. On hauskaa tuunata vanhasta ja miettiä, mitä syö. Enimmäkseen. Sitten on niitä hetkiä, kun mieli tekisi lihamakaronilaatikkoa, mutta ostan kuitenkin sen kasvisvaihtoehdon. Tai päätän pitää vanhaa takkia vielä pari vuotta, kun tekstiiliteollisuus harmittaa. Koska jalanjälkeni on muutenkin pieni, vuoden pihistämisellä voin kuvitella säästäväni ehkä yhden hiilitonnin verran.

Suon mielelläni ihmisille heidän rakkaat harrastuksensa. Mutta se, että joku harrastaa huvikseen lentämistä ja sen pitäisi olla kaikille ihan ok, menee yli ymmärryksen. Kun minä säästän hiilitonnin nuukailemalla vuoden verran, lentopistekeräilijä vapauttaa monikymmenkertaisesti tuon määrän hiilidioksidia yläilmakehään pelkästään lentelemällä sinne tänne ja saman tien takaisin ihan vain huvin vuoksi. Ennen pitkää tällaisesta toiminnasta on pakko periä niin tuntuvat verot, ettei harrastus enää kannata niin keräilijöille kuin Finnairillekaan. Ellei tällaista silloin jo tuomita ympäristörikoksena, siinä missä myrkkyjen dumppaamista. 

Kaikilta ei voi vaatia ilmastotietoisuutta tai halua tinkiä omasta elintasostaan. Jotkut ehkä kokevat kaiken toiminnan luonnon hyväksi pelleilynä, mikä tekee lentopetrolin posottamisesta taivaalle ansaitun vastaiskun. Meillä on kuitenkin kaikilla samat reunaehdot. Yhteinen planeetta ja lapsillamme tulevaisuus sen asukkaina. Meidän pitäisi kiirehtiä luonnon ekologisen tasapainon palauttamiseksi. Valitettavasti työ tehdään paljon nopeammin tyhjäksi kuin valmiiksi. Kestää sata vuotta rakentaa kaupunki mutta vain päivä polttaa se tuhkaksi.

Lentopisteharrastajien kertomusten perusteella vaikuttaa lisäksi siltä, että hekin ovat uhreja. Pisteiden keräily on kuin peliä, joka koukuttaa. Finnairin Plus Gold -tasolle päästäkseen on lennettävä vähintään 46 reittilentoa vuodessa. Jotkut lentävät edestakaisia kotimaanlentoja useita kertoja päivässä. Siten pääsee lentelemään vielä vähän lisää. 

Kotimainen lentoyhtiömme Finnair mainostaa itseään vastuullisena toimijana, joka tekee kaikkensa pienentääkseen ilmastopäästöjään. Tosiasiassa päästöt kuitenkin kasvavat. Esimerkiksi vuonna 2018 päästöt lisääntyivät peräti 12 prosenttia. Yhtiö onkin Suomen toiseksi suurin saastuttaja Raahen terästehtaiden jälkeen. Raahessa tilannetta pyritään kuulemma korjaamaan. Miten on Finnairin laita? Avoin kysymys Finnairille: Miksi kannustatte lentopisteillä asiakkaitanne ilmastoa tuhoavaan ja turhaan lentämiseen?

Silja Jääskeläinen

Kirjoittaja on yksi Lentovero-kansalaisaloitteen vireillepanijoista. Lisää Siljan ajatuksia voi käydä kuulemassa Maata pitkin -matkamessuilla, jotka järjestetään Matkamessujen yhteydessä Helsingin Messukeskuksessa 17. - 19.1.2020. Silja Jääskeläinen osallistuu  sunnuntaina 19.1. järjestettävään paneelikeskusteluun, jonka aiheena on matkailun tulevaisuus.