Lentovero-kansalaisaloite etenee eduskuntaan

Lentovero Janne ja lomakkeet.png

Lentoveroaloite on aloittanut matkansa kohti eduskuntaa. Ilmastonmuutoksesta huolestuneiden kansalaisten ja järjestöjen aloite lentoveron säätämiseksi Suomeen keräsi yli 55 000 kannatusilmoitusta. Viimeisten päivien raju kiri auttoi aloitteen torstaina 31.10.19 yli tarvittavien 50 000 allekirjoituksen rajan. Useat järjestöt, ryhmät, poliitikot ja kulttuurivaikuttajat antoivat aloitteelle tukensa. Näkyvyyden myötä syntynyt kannatusvyöry osoitti, että suomalaiset ovat valmiita ilmastotoimiin.

Lentoveroaloitteen kampanjaryhmä kiittää täydestä sydämestä kaikkia allekirjoittajia ja nimienkeräysvaiheen nousukiidon mahdollistaneita. Työ jatkuu vahvalta pohjalta. 

Janne Kilpinen, yksi aloitteen vireillepanijoista, toimitti paperiset kannatusilmoitukset Väestörekisterikeskukseen tänään perjantaina 15.11.2019 ja siirsi samalla aloiteprosessin seuraavaan vaiheeseensa.  Väestörekisterikeskus tarkistaa Lentovero-kansalaisaloitteen kannatusilmoitukset ja hyväksyy aloitekynnyksen täyttyneeksi. Väestörekisterikeskuksen tarkastuksen jälkeen aloitteen tekijät luovuttavat aloitteen eduskuntaan mahdollisuuksien mukaan jo tämän vuoden puolella tai alkuvuodesta 2020.

Työ lentoveron ja muiden ilmastotoimien puolesta on aluillaan

Keskustelu lentomatkustuksen verovapauksien purkamisesta ja muihin tehokkaampiin ilmastotoimiin ryhtymisestä on alkanut Suomessa ja laajemminkin Euroopassa. Samaan aikaan kun suomalaista aloitetta lentoveron puolesta viedään eduskunnan käsiteltäväksi, nimiä kerätään myös eurooppalaiseen aloitteeseen lentopolttoaineen saamiseksi verotuksen piiriin. Tämän tärkeän aloitteen voi allekirjoittaa osoitteessa:

https://eci.ec.europa.eu/008/public/#/initiative

Lentoveroaloite on tärkeä viedä eduskuntaan mahdollisimman pian kannatusilmoitusten keräämisen päätyttyä, sillä ensi kevään kehysriiheä ja kestävän liikkumisen vero- ja lakipakettia valmistellaan. Tulee muistaa, että lentoverolla valtio voi saada tuloa useamman sata miljoonaa euroa vuodessa ja nämä tuotot voitaisiin korvamerkitä kestävän matkustamisen hankkeisiin, kuten uusiin raidehankkeisiin, tai muihin ilmastotoimiin.

“Ulkomaan lennoista ja lentokoneiden polttoaineena käyttämästä kerosiinista ei makseta veroa, vaikka junamatkoja ja autojen bensiiniä verotetaan. Ilmastokriisin aikakaudella suuripäästöisen lentämisen verovapaudesta on syytä luopua. Lentovero ohjaisi matkustamista kestävämpään suuntaan ja toisi valtiolle varoja raideliikenteen kehittämiseen”, kuvailee Kia Aarnio, psykologian tohtori ja yksi lentoveroaloitteen aktiiveista.

Nyt kun lentoveroaloite saadaan eduskunnan käsiteltäväksi, kehotamme kaikkia veroa kannattavia pysymään edelleen aktiivisina ja lisäämään painetta kansanedustajille, jotta laki saataisiin voimaan Suomessa. Jakakaa siis tietoa Lentovero-kansalaisaloitteesta ja eurooppalaisesta aloitteesta, keskustelkaa, nostakaa asiaa esiin somessa ja innostakaa muitakin keskustelemaan lentoverosta, kestävästä matkailusta ja ilmastotoimista yleisesti. 

Voitte myös olla yhteydessä kansanedustajiin lentoveroaloitteesta tai esimerkiksi kirjoittaa aiheesta juttuvinkkejä tai mielipidekirjoituksia. Usein kysyttyihin kysymyksiin lentoverosta ja niiden vastauksiin voit tutustua lentoveron nettisivulla www.lentovero.fi

Nyt on aika saada Suomeenkin lentovero ja vähentää lentämisen ilmastopäästöjä!

 

Lisätietoja: 

www.lentovero.fi

Silja Jääskeläinen, silja.jaaskelainen74@gmail.com, puh +358 41 446 7436

Janne Kilpinen, janne.m.kilpinen@gmail.com, puh. +358 50 0151252

KampanjatiimiAloitteen eteneminen