Lentoveroaloite eduskunnan lähetekeskustelussa

(Lehdistötiedote)

Kansalaisaloite lentoverosta eduskunnan lähetekeskustelussa torstaina 5.3.

Kansalaisaloite lentoverosta etenee eduskunnan lähetekeskusteluun torstaina 5.3. klo 16. Aloite sai yhteensä yli 55 000 allekirjoittajaa. ”Lentämisellä on epäreilu kilpailuetu vähäpäästöisempiin liikennemuotoihin verrattuna”, toteaa kansalaisaloitteen vireillepanija Silja Jääskeläinen. ”Vuosi vuodelta ilmastonmuutos ja sen aiheuttamat ongelmat tulevat olemaan entistä vahvemmin politiikan keskiössä.”

Hallitusohjelman mukaan Suomi pyrkii olemaan ensimmäinen hiilineutraali hyvinvointivaltio vuoteen 2035 mennessä. Liikenteen osalta tavoitteena on vähintään puolittaa päästöt vuoteen 2030 mennessä vuoden 2005 tasosta ja muuttaa liikenne nollapäästöiseksi viimeistään vuoteen 2045 mennessä. ”On Suomen etu profiloitua yhdeksi ilmastonsuojelun edelläkävijöistä. Lentovero on nopein, halvin ja oikeudenmukaisin tapa vähentää liikkumisen päästöjä”, Silja Jääskeläinen sanoo.

”Lentovero kannustaa suomalaisia kotimaan matkailuun ja tuo työpaikkoja ja tuloja Suomeen”, Jääskeläinen jatkaa. Sitran tulevaisuusselvityksen mukaan kotimaan matkailun lisääntyminen saattaa olla osaltaan jopa murtamassa kaupungistumisen megatrendiä kasvattamalla maaseudulla asumisen suosiota. 

Toisinaan huolta on herättänyt lentoveron vaikutus Finnairiin sekä Helsinki-Vantaan lentokenttään. ”Lentovero ei horjuttaisi Finnairia. Se koskisi yhtä lailla kaikkia lentoyhtiöitä. Ilmastonmuutoksen myötä lentoyhtiöt ovat väistämättä muutoksen edessä”, Silja Jääskeläinen kertoo. “Lentovero ohjaisi lentoalaa kehittämään teknologiaansa ilmastoystävällisemmäksi.” Lentovero ei kohdistuisi kauttakulkulentoihin eikä siten vaikuttaisi Helsinki-Vantaan lentokentän asemaan solmukohtana Aasian ja Euroopan välissä.

Sitran teettämän kyselyn mukaan moni suomalaisista on valmis vähentämään lentämistä ympäristösyistä. Junamatkailun suosio on lisääntynyt, ja kotimaanlennot vähenivät ensi kertaa vuosikausiin. ”Lentoveroa koskevan lain valmistelu tulee aloittaa, ja lentovero tulee sisällyttää liikenne- ja viestintäministeriön valmisteltavana olevaan Tiekartta fossiilittomaan liikenteeseen -suunnitelmaan ja valtiovarainministeriön selviteltävänä olevaan liikenteen suureen verouudistukseen”, Silja Jääskeläinen sanoo.

   

Yhteystiedot:

Silja Jääskeläinen: +358 41 446 7436 | info@lentovero.fi

Janne Kilpinen: +358 50 015 1252 | janne.m.kilpinen@gmail.com

Lisätietoa aloitteesta: https://www.lentovero.fi/

Kansalaisaloitteen verkkosivut: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/4252

Lentovero-aloitteen Facebook-sivu:https://www.facebook.com/lentovero/


Lentovero -kansalaisaloite